Fred – Jan van Rietbeekstraat

Het versierde huis van Fred en Henriëtte aan de Jan van Rietbeekstraat is er één die niet kan ontbreken in deze verzameling van prachtig versierde huizen. Fred is fanatiek kerstdorp-bouwer en in zijn huis neemt zijn dorp inmiddels de helft van de woonkamer in beslag.

Zijn passie voor het bouwen is begonnen bij zijn vader die vroeger een spoorbaan had. ‘Een hele kamer in het huis was gewijd aan de spoorbaan van mijn vader. Hij modelleerde daar bergen en maakte dorpen, maar de elektriciteit aansluiten en de treinen laten lopen, die taak was voor mij. Hele avonden priegelde ik dan om het allemaal goed te krijgen. Het is jammer dat mijn vader dit niet meer heeft meegemaakt, hij had dit ongelofelijk gevonden!’, vertelt Fred trots. 

Toch is de volgende generatie al aangestoken, de zoon van Fred  en Henriette is inmiddels ook begonnen, met de oude huisjes van zijn ouders en dit jaar zijn ze zelfs begonnen met het bouwen van het eerste kerstdorp van hun kleindochter. ‘We hopen voor de kerst haar eerste dorpje af te krijgen’, vertelt Henriette.

Even een kerstdorp bouwen doe je namelijk niet, er gaat ontzettend veel werk aan modelleren aan vooraf. Een tip van Fred is dan ook als je hiermee wilt starten: ‘Begin niet te groot. Niet denken, ik wil gelijk een heel dorp beginnen. Koop vier huisjes en voor mijn part zo’n trammetje of treintje en maak het zo op als jij het leuk vindt. Niet zoals een ander het leuk vindt.’ Dat is namelijk ook precies hoe Fred zijn dorp bouwt, vol details die van waarde zijn voor hem en zijn familie. Waar bijvoorbeeld zijn allereerste auto, een Italiaanse Paggio en de koffiebus, een prominente plek krijgen.