Groeneweg – Joke en Ton

Op de kruising van de tulpstraat met de groeneweg vind je op de hoek een prachtig versierde deur met aan weerszijden twee grote winkelramen. Achter deze ramen is een gedetailleerd kerstdecor gebouwd. Dit is het werk van Joke en Ton. Al ruim 45 jaar wonen ze in de woning aan de Groeneweg, waar een oud winkelpand aan vastzit.

Normaal gesproken is de winkelruimte Ton zijn klushok, echter voor de kerst wordt deze ruimte al jarenlang door Joke omgetoverd tot een indrukwekkende kerstetalage. Ieder item wordt nauwkeurig geplaatst en soms wel 20 keer verplaatst om het ideale beeld te krijgen. Joke haar passie voor etaleren komt voort uit haar vroegere werk bij platenzaken, waaronder De Artist aan de Luttekestraat, waar zij destijds al etalages voor inrichtte.

Het is dan ook beslist geen standaard kerstetalage, er staan weliswaar een kerstboom en een grote kerstman, maar daarom heen vind je allerlei bijzonder items. Zo staat er een Sassenpoort in het decor, zijn er tientallen mini-kerstbomen te vinden, maar vind je er ook de poppen uit voormalig café de Livingroom.

Het is een intrigerende verzameling aan objecten waar de buurt graag items aan toevoegt. Ieder jaar wordt de collectie iets groter en kan de straat weer meegenieten van de stralende kerstetalage.